Εγκαινιάζεται στις 12/4 η έκθεση ζωγραφικής των μαθητών μας στη Φ.Α.Α.Θ.


Έκθεση ζωγραφικής με θέμα «Σπήλαια της Ελλάδας» εγκαινιάζεται την Τρίτη 12 Απριλίου 2016, στις 8.30 μ.μ., στην Αίθουσα Τέχνης της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Φ.Α.Α.Θ., Αγίας Σοφίας 38). Στην έκθεση συμμετέχουν 40 μαθητές του Εργαστηρίου Καλών Τεχνών Τζενανίδου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 23 Απριλίου 2016 (ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 11.00-14.00 & 19.00-21.00).

«Η ιδέα να ασχοληθούμε ως σχολή με τα σπήλαια της Ελλάδος ήρθε μετά από εκδρομές και επισκέψεις που έγιναν με μαθητές μας στα σπήλαια Αλιστράτης, Περάματος και Σάμου. Είδαμε εικόνες που δημιούργησε η φύση στις καλύτερες στιγμές της. Τα σπήλαια της Ελλάδος είναι αμέτρητα και αρκετά από αυτά –σύμφωνα με επιστημονική μαρτυρία Ελλήνων και ξένων- ανήκουν στα ωραιότερα και μεγαλύτερα της Ευρώπης. Η αιτία της γένεσης των σπηλαίων είναι η διαλυτότητα των ασβεστόλιθων του εδάφους όμως η φύση εκμεταλλεύθηκε το υλικό αυτό και δημιούργησε θαύματα. Σπήλαια δαιδαλώδη, με πολλά επίπεδα, στολισμένα με πλούσιο σταλαγμιτικό και σταλακτιτικό διάκοσμο. Σπήλαια βάραθρα, με λιθωματικό διάκοσμο και τεράστιο ύψος. Λίμνες και χρώματα απίστευτης ομορφιάς που εντυπωσιάζουν, βρίσκονται σε κάθε τόπο της ελληνικής γης. Θεωρήσαμε λοιπόν πολύ ενδιαφέρον το θέμα και προσπαθήσαμε με διάφορα υλικά να πλησιάσουμε τους όγκους και τα χρώματα της γενναιόδωρης φύσης με απώτερο σκοπό τη διαφύλαξη, ανάδειξη και αξιοποίηση της φυσικής κληρονομιάς μας» τονίζει η ζωγράφος Ταρσή Τζενανίδου, η οποία υπογράφει την επιμέλεια της έκθεσης.

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Φ.Α.Α.Θ.

«Σήμερα, υπό τις συγκυρίες της οικονομικής, κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης, της   ιδεολογικής κόπωσης και της δοκιμασίας των θεσμών κρίσης, κατά την οποία το μεν κράτος δικαίου αδυνατεί να αναδειχθεί σε δίκαιο κράτος, ο δε ελεύθερος πολίτης λογίζεται  απλός υπήκοος και τα θεμελιώδη δικαιώματά του ― ακόμη και αυτό στη ζωή και στο όνειρο ― συρρικνώνονται και αναιρούνται, ανάγκη είναι για συγκεκριμένες σκέψεις που να καταλήγουν σε μία υπεύθυνη παρεμβατική.

Το ιστορικό, όμως, πολιτικό – οικονομικό και κοινωνικό βιούμενο δεν είναι αδιαμόρφωτο σύνολο συγκυριών, αλλά πίσω από τα επιφαινόματά του στέκεται ο ίδιος ο άνθρωπος με όλη την πολυμέρειά του, την παιδεία του και τον πολιτισμό του.  

Με τη συνολική αυτή παρουσία του ο άνθρωπος συνθέτει το γίγνεσθαι και, ταυτόχρονα, σημασιολογεί τη δική του προσωπική παρουσιολογία στο χώρο και στο χρόνο.  

Με αυτό το δεδομένο, ο άνθρωπος, αρμολογόντας τη σκευή του και νοηματίζοντας τη ζωή του, σημειολογεί τη δική του ενεργή και υπεύθυνη παρεμβατική στη διαμόρφωση του γίγνεσθαι καταθέτοντας ― με το δικό του ύφος και ήθος ― τη δική του πρόταση και τη δική του “έργω ή λόγω” ουσία.

Και το ύφος και το ήθος δεν είναι το επίχρισμα της ουσίας. Είναι η ίδια η ουσία. Είναι ο πολιτισμός του.

Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης, καθ΄όλα τα εκατό σαράντα πέντε χρόνια της ζώσας και δρώσας πορείας της, συνεπής στον ανθρωποκεντρισμό της και εμφορούμενη, όχι από την ελεημονούσα περί Φιλανθρωπίας αντίληψη, αλλά από την υψοποιό του συνανθρώπου θεώρηση ότι αυτός, στην κλίμακα των   αξίων, κατέχει την υψηλότερη βαθμίδα. 

Και αυτή ακριβώς η θεώρηση την κάνει να περιλαμβάνει στα πρωτάγματα της παρεμβατικής της, την παιδεία και τον πολιτισμό.

Τον πολιτισμό σε όλες του τις μορφές και σε όλες του τις εκφορές.

Με αυτές τις ευθυνοφόρες σκέψεις, το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης καταθέτει, σήμερα, μία ακόμη πρόταση πολιτισμού.

Αυτής της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής έργων μαθητών και συνεργατών του «Εργαστηρίου καλών τεχνών» της φίλης Ταρσής Τζενανίδου με θέμα «Τα Σπήλαια της Ελλάδας».

Αυτή την φορά η κυρία Τζενανίδου και οι συνεργάτες της μας δραπετεύουν από  τα «τείχη της Θεσσαλονίκης» και μας ταξιδεύουν στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας μέσα από την εικόνα των σπηλαίων της τον οφειλόμενο σεβασμό προς τη φύση στην ολότητά της»         

Λεωνίδας Γ. Παπαδόπουλος, Πρόεδρος Φ.Α.Α.Θ.

 

ΛΟΓΟΤΥΠΟΣ Φ.Α.Α.Θ.Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1871 από τους ηγέτες της ελληνικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, λίγους μήνες μετά το σχίσμα της Βουλγαρικής Εκκλησίας. Εφεξής θα λειτουργούσε, εμφανώς, ως μοχλός στήριξης των αναξιοπαθούντων και αφανώς, ως μηχανισμός προώθησης των εθνικών δικαίων. Η συνεχής αύξηση των μελών της, με γεωμετρική πρόοδο και οι γενναίες οικονομικές ενισχύσεις ελλήνων ομογενών της Ευρώπης υπό τη μορφή δωρεών, ευεργετημάτων και συνδρομών συνεισέφεραν στην αύξηση της περιουσίας της, η οποία τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της υπερέβη τις 1000 χρυσές οθωμανικές λίρες. Από το κεφάλαιο αυτό αποφασίστηκε το 40,00% να αποτελέσει αποθεματικό και το υπόλοιπο 60,00% να διατεθεί σε ευαγείς και εθνικούς σκοπούς. (…) Με το ποικιλόμορφο κοινωνικό και εθνικό της έργο η Αδελφότητα έτυχε άμεσης και ευρύτατης αναγνώρισης και υποστήριξης τόσο από τις λαϊκές τάξεις, όσο και από τις πανίσχυρες, τότε, συντεχνίες, συνεισφέροντας καθοριστικά στην ενίσχυση της ενότητας του ελληνισμού της Θεσσαλονίκης, καθώς και στην τόνωση των θρησκευτικών και πατριωτικών συναισθημάτων του. Ο Μακεδονικός Αγώνας αφύπνισε τους Έλληνες και κινητοποίησε αδρανείς δυνάμεις σε μία από τις πλέον ένδοξες σελίδες της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Στην επιτυχή έκβασή του, η οποία οδήγησε στην πολυπόθητη ελευθερία, συνεισέφεραν πολλοί και μεταξύ αυτών η “Φιλόπτωχος Αδελφότης Ανδρών Θεσσαλονίκης”. (…) Με την είσοδο του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη η Αδελφότητα προσήλθε ως αρωγός και ενίσχυσε τον Ερυθρό Σταυρό και τη λειτουργία του Νοσοκομείου της Πριγκίπισσας Ελένης. Προέβη στη δωρεά των σταυρών εκ χρυσού, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στους θόλους των ανακτηθέντων βυζαντινών ναών, τους οποίους οι Τούρκοι είχαν μετατρέψει σε τεμένη. (…) Η μεγάλη πυρκαγιά το 1917 και η ολοσχερής, σχεδόν, καταστροφή της Θεσσαλονίκης κινητοποίησε το σύνολο του δυναμικού και των δυνατοτήτων της Αδελφότητος για τη στήριξη των πληγέντων. (…) Το 1922 και με στόχο την ανακούφιση των χιλιάδων προσφύγων που συνέρρεαν στη Θεσσαλονίκη από τη Μικρά Ασία και τη Θράκη, η Αδελφότητα διέθεσε το σύνολο του αποθεματικού της κεφαλαίου, κατά παράβαση σχετικών περιορισμών, που προβλέπονταν στο Καταστατικό της. (…) Κατά την περίοδο της Κατοχής η Αδελφότητα συνεργάστηκε με τις Χριστιανικές Οργανώσεις της πόλης και έθεσε στη διάθεσή τους το σύνολο της ακινήτου περιουσίας της. Προσέφερε στέγη και σίτιση σε εκατοντάδες νέους και άλλους αναξιοπαθούντες, ενώ πρωτοστάτησε στη στήριξη του ηθικού των κατοίκων της πόλης. Τα χρόνια της ελευθερίας που ακολούθησαν η Αδελφότητα συνέχισε και συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας την προσφορά της. (…) Σε κάθε περίπτωση το έργο της «Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης» από την ίδρυσή της, το 1871, έως τις ημέρες μας, διαπνέεται από μια διευρυμένη περί φιλανθρωπίας αντίληψη και οπωσδήποτε από την αρχή του σεβασμού προς τον συνάνθρωπο.

Αγίας Σοφίας 38 546 22 Θεσσαλονίκη – Tηλ. 2310 220 700, 277 911 – fax. 2310 277 768 |faath@otenet.gr

 

logo tzenanidou 2Το Εργαστήρι Καλών Τεχνών Τζενανίδου ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1993 από την Ταρσή Τζενανίδου. Πρώτη στέγη στην οδό Γρ. Λαμπράκη (Άνω Τούμπα). Το 1996 άνοιξε παράρτημα στην οδό Επταλόφου, στην Κάτω Τούμπα.

Από το 1999 μέχρι σήμερα στεγάζεται στην οδό Δορυλαίου 19, στην Κάτω Τούμπα.
Λειτουργούν τμήματα ζωγραφικής, αγιογραφίας, κατασκευών με πηλό και γύψο, προετοιμασίας για τη Σχολή Καλών Τεχνών και Αρχιτεκτονική (ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο). Επίσης, στη διάρκεια της σεζόν διοργανώνονται σεμινάρια χαρακτικής, μπατίκ, φωτογραφίας κ.ά.
Κάθε χρόνο διοργανώνεται μεγάλη χριστουγεννιάτικη γιορτή με έκθεση έργων των μαθητών μας με τίτλο «Ζωγραφίζω – Νοιάζομαι». Τα δύο τελευταία χρόνια τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων διατέθηκαν για τη στήριξη συλλόγων που προσφέρουν κοινωνικό έργο.

Κάθε Μάιο, διοργανώνεται η μεγάλη ετήσια έκθεση των μαθητών του εργαστηρίου μας.