Συμμετοχή στο διαγωνισμό της Ρουμανίας “Μια φορά κι έναν καιρό”


Σε έναν σπουδαίο εικαστικό θεσμό της Ρουμανίας συμμετείχε φέτος για πρώτη φορά το Εργαστήρι μας. Πρόκειται για το διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής με θέμα «Μια φορά κι έναν καιρό» που διοργανώνει το ομώνυμο Ίδρυμα (με πρόεδρο την Iulia Mircea) σε συνεργασία με το Εθνικό Κολλέγιο «Liviu Rebreanu» της πόλης Bistrita (Μπίστριτσα) και την Ένωση Καλλιτεχνών της Ρουμανίας.

Στο διαγωνισμό, που πραγματοποιείται για έβδομη φορά από το 2008, συμμετείχαν φέτος 3.600 παιδιά υπό την καθοδήγηση 312 καθηγητών από σχολεία, εργαστήρια και διάφορα ιδρύματα από τη Ρουμανία, την Ελλάδα, την Αγγλία, την Ισπανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, ενώ παλαιότερα συμμετείχαν παιδιά και από τη Γαλλία, τη Μάλτα, την Ιρλανδία, την Τυνησία, Πολωνία.

mircea1

Φέτος ο διαγωνισμός είχε δύο κλάδους: «Τα παραμύθια όλου του κόσμου» και «Πινόκιο». Τα έργα παρουσιάστηκαν σε έκθεση στην αίθουσα τέχνης της Ένωσης Καλλιτεχνών στην πόλη της Bistrita μέχρι 15 Ιουνίου.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από καλλιτέχνες, ψυχολόγους, παιδαγωγούς, κριτικούς τέχνης, δασκάλους, καθηγητές εικαστικών της μέσης εκπαίδευσης.

Τα βραβεία δόθηκαν ανά σχολική τάξη και για τα παιδιά της προ-σχολικής εκπαίδευσης ανά ηλικία. Όλα τα παιδιά θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής και τα βραβευμένα παιδιά θα λάβουν δίπλωμα κάποια δωράκια σχετικά με τη ζωγραφική.

mircea2

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, το Ίδρυμα «Μια φορά κι έναν καιρό» έχει μια σειρά δραστηριοτήτων. Κάθε Τετάρτη στο βιβλιοπωλείο «Casa Cartii Nicolae Steinhardt» συναντώνται και οι άνθρωποι του Ιδρύματος διαβάζουν ένα από τα παραμύθια όλων των λαών και μετά, επί δύο ώρες τα παιδιά ζωγραφίζουν. Γίνονται και ραδιοφωνικές εκπομπές, μελέτες των παιδαγωγών και των ψυχολόγων πάνω στα έργα των παιδιών, στη δημιουργικότητα, στον τρόπο έκφρασης, στο συμβολικό κόσμο της ψυχής του παιδιού σε αυτή την ηλικία.

Πριν δύο χρόνια, τα έργα των παιδιών διακόσμησαν επί έξι μήνες το καινούργιο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Βουκουρέστι (το παλιό κτίριο είχε καταστραφεί στην Επανάσταση του 1989).